Dorpshuis De Riggel in Boven Pekela heeft van het Oranje Fonds, Leader Oost-Groningen, provincie Groningen,gemeente Pekela, het VSB fonds en het Kammingafonds samen bijna 50.000 euro ontvangen voor onder andere het energieneutraal maken van de accommodatie.

In het dorpshuis zijn onlangs werkzaamheden gestart om het  energieneutraal te maken.

Het begon twee jaar geleden met het plaatsen van zonnepanelen. De besparing die dit opleverde op de energienota deed het bestuur beseffen dat een duurzame en zekere toekomst voor het dorpshuis verzekerd kon worden door het streven naar energieneutraliteit. De grootste kostenpost voor het dorpshuis waren namelijk de energielasten.

 

Warmtepompen
Op advies van Schoonebeek werd de grote zaal in het gebouw door Schoonebeek Klimaattechniek voorzien van twee warmtepompen en een warmte-terugwin-ventilatiesysteem, de peuterspeelzaal kreeg een warmtepompairco, die tevens kan verwarmen en de overige ruimtes worden nu verwarmd middels een warmtepomp CV (!) Om helemaal van het gas af te kunnen werd ook de keuken vernieuwd met nieuwe frituren, een warmtepompboiler en een inductiekookplaat. Verder worden 20 extra zonnepanelen geplaatst. Hiermee kan volledige energieneutraliteit een feit zijn!

De Riggel in Boven Pekela heeft van het Oranje Fonds, Leader Oost-Groningen, provincie Groningen,gemeente Pekela, het VSB fonds en het Kammingafonds samen bijna 50.000 euro ontvangen voor onder andere het energieneutraal maken van de accommodatie.  In het dorpshuis zijn onlangs de werkzaamheden gestart; het grootste project in de geschiedenis van het door vrijwilligers gerunde dorpshuis moet eind dit jaar afgerond zijn.  Alles begon twee jaar geleden met het plaatsen van zonnepanelen. De besparing die dit opleverde op de energienota – en extra activiteiten die hierdoor konden worden ontwikkeld – deed het bestuur beseffen dat een duurzame en zekere toekomst voor het dorpshuis verzekerd kon worden door het streven naar energieneutraliteit. De grootste kostenpost voor het dorpshuisbestuur zijn namelijk de energielasten, want de kosten aan het gebouw en onderhoud zijn voor rekening van de gemeente.