Verwarmen door middel van een warmtepomp heeft veel voordelen:

 

Einde van het gas-tijdperk

Subsidie

Energiezuinig

Goed voor het milieu

Meerwaarde voor woning of bedrijfspand, een beter energielabel

Een heel gemakkelijke oplossing

Behaaglijke verwarming

Koelen behoort tot de mogelijkheden


Einde van het gas-tijdperk

Bij ons in Noord Nederland willen we toch “van het gas af”? Al was het alleen al om de aardbevingen die de gaswinning veroorzaken te doen stoppen. Wel zo prettig voor onze medebewoners in Noord Nederland. De overheid heeft ook als doelstelling gesteld om het verwarmen met gas te beëindigen.

Subsidie

De overheid stimuleert het gebruik van warmtepompen. Door beschikbare subsidies voor de particulier en de Energie Investerings Aftreke voor het bedrijfsleven is het aanschaffen van een warmtepomp een aantrekkelijke investering.

Energiezuinig

Doordat een groot deel van de energie die nodig is voor het verwarmen gehaald wordt uit de lucht of het grondwater, heeft een warmtepomp weinig energie nodig die via het stopcontact wordt geleverd. Er hoeft dus weinig energie te worden ingekocht om uw woning of bedrijfspand te verwarmen.

Goed voor het milieu

Het gebruik van een warmtepomp is goed voor het milieu. Er is immers alleen elektrisch vermogen nodig die schoon kan worden opgewekt en de energie die uit de lucht of het grondwater wordt gehaald en toegevoegd aan het systeem is niet belastend voor het milieu. Een warmtepomp is de meest groene manier van verwarmen van uw woning of bedrijfspand.

Meerwaarde voor woning of bedrijfspand, een beter energielabel

Het energielabel van uw woning of bedrijfspand verbetert door het toepassen van een warmtepomp. Hierdoor zijn enerzijds de kosten voor het verwarmen een stuk lager, tot wel 40% besparing, anderzijds is het beter te verkopen door toepassing van de warmtepomp.

Een heel gemakkelijke oplossing

Bijna overal in uw woning of bedrijfspand is spanning te verkrijgen, hierdoor is een lucht-lucht warmtepomp (zie verderop) een gemakkelijke oplossing om een ruimte te verwarmen. Denk hierbij aan een omgebouwde garage tot kantoor die verwarmd (en gekoeld) moet worden. Of bijvoorbeeld een slaapkamer boven in de woning.

Behaaglijke verwarming

Het verwarmen met een warmtepomp gebeurt door lage temperatuur verwarming. Dit betekent dat de ruimtes langzaam warmer worden indien de warmtepomp aan staat, hetgeen weer leidt tot een aangenaam gevoel. Er is een veel geleidelijker verwarming ten opzichte van de ‘oude’ manier van verwarmen dit ervaren mensen als zeer comfortabel.

Koelen behoort tot de mogelijkheden

Wanneer u een warmtepomp aanschaft, dan behoort koelen tot de mogelijkheden. U kunt met één systeem dus zowel koelen als verwarmen. Dit dient vooraf geselecteerd te worden, de diverse fabrikanten bieden een ruim scala aan warmtepompuitvoeringen.

 

Keuze type warmtepomp, iets diepgaander in de materie

Keuze uit het type warmtepomp

Warmtepompen kunnen op de volgende manier worden onderverdeeld:

  • Lucht-water warmtepompen, deze gebruiken de ‘gratis energie’ uit de buitenlucht en brengen het over op de vloerverwarming of radiatoren in de ruimte.

  • Lucht-lucht warmtepompen, deze gebruiken de ‘gratis energie’ uit de buitenlucht en brengen het over op de lucht in de ruimte. Een zeer eenvoudige en betaalbare oplossing.

  • Water-water warmtepompen, deze gebruiken de ‘gratis energie’ uit grondwater en brengen het over op de vloerverwarming of radiatoren in de ruimte. In verhouding met de lucht-water warmtepompen is de aanschafprijs hoger, daarentegen is het rendement s’winters hoger in de verwarmingsmodus. Zomers kan energiezuinig gekoeld worden door de energie die onttrokken is in de winter weer toe te voegen in de zomer.

Opstelling systeem

Om gelijkmatig en met een lage temperatuur te kunnen verwarmen dient uw woning of pand dus goed geïsoleerd te zijn. De warmtepomp heeft immers het hoogste rendement bij het produceren van een zo laag mogelijke water of luchttemperatuur. Hierdoor is er voor het sanitair water een buffervat nodig. Voor een gezin met 2 kinderen wordt veelal een buffervat van 300 liter toegepast. Dit is voldoende voor het douchen en ander tapwater dat wordt gebruikt.